Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Paaseiland op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Een goede reisgids over Chili en/of Paaseiland kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Douane en documenten

Om naar Paaseiland te reizen heb je een geldig paspoort nodig. Bij aankomst in Chili moet je paspoort nog tenminste 6 maanden geldig zijn. Een visum is als toerist met een EU-paspoort niet nodig als je niet langer dan 90 dagen verblijft in Chili (incl. Paaseiland).

Omdat de vlucht van Santiago naar  Paaseiland een binnenlandse vlucht is, vindt er bij aankomst op Paaseiland geen paspoortcontrole plaats. Om het felbegeerde stempel van Paaseiland in je paspoort te krijgen moet je op het toerismekantoor in Hanga Roa zijn. Daar kun je het meest gewilde souvenir van Paaseiland in je paspoort gestempeld krijgen. Vroeger kon je deze stempel op het postkantoor bemachtigen, maar dat is dus gewijzigd.

Elektriciteit

De netspanning op Paaseiland is 220 volt bij 50Hz. Dat moet voor Nederlandse apparatuur geen probleem opleveren. Omdat de stroom opgewekt wordt door een serie van dieselgeneratoren, kan het voorkomen dat er weleens een onderbrekingen in de stroomlevering op kunnen treden.

Op Paaseiland (en elders in Chili) worden twee soorten stopcontacten gebruikt. De meest voorkomende is type C. Hierin passen stekkers van type C en F, die we in Nederland gebruiken. Een ander type stopcontact is type L. Dit is een stopcontact met 3 ronde gaten in plaats van 2 ronde gaten. Stekkers van type C passen hier meestal wel in, maar voor stekkers type F heb je een reisstekker nodig. Voor geaarde C-stekkers zoals bijvoorbeeld voor een laptop heb je een juiste reisstekker nodig.

Fooien

Hoewel het geven van fooien traditioneel geen onderdeel uitmaakt van de Polynesische cultuur, is het geven van fooien inmiddels vrij gebruikelijk op Paaseiland. In een restaurant of bar is een fooi van 10 tot 15 procent over de eindrekening normaal. Als er bedieningsgeld op de rekening vermeld staat, is een fooi niet meer nodig. Het mag natuurlijk altijd wel.

Kamermeisjes geef je $ 1 per dag. Die leg je ‘s morgen bij het verlaten van je kamer bij voorkeur op het hoofdkussen. Op die manier is er geen twijfel mogelijk over het doel van dit geld. Als een kruier je koffer(s) of tas(ssen) naar je kamer brengt dan is een fooi van $ 1 per koffer of tas op z’n plaats.

Mocht je deelnemen aan een georganiseerde excursie, dan is het vrij normaal om de gids een fooi te geven van ongeveer 10 procent over het bedrag dat je uitgegeven hebt aan de excursie.

Geld

Op Paaseiland wordt er met twee verschillende valuta betaald: de Chileense peso en de Amerikaanse dollar. Dit twee-valuta-systeem is ontstaan vanwege het feit dat veel van het geld dat omgaat op Paaseiland van toeristen afkomstig is. Het betalen met dollars is vooral handig voor cruisepassagiers die Paaseiland aandoen. Als die op iedere bestemming die het cruiseschip aandoet lokale valuta moeten wisselen dan hebben ze aan het eind van hun vakantie een stapel vreemd geld over waar ze niets meer mee kunnen doen. Sommige winkels en restaurants accepteren ook de euro als betaalmiddel.

Om aan contant geld te komen op Paaseiland kun je gebruik maken van een paar geldautomaten die op er zijn. Twee van deze ATM’s accepteren alleen een Mastercard om geld mee op te nemen. Een creditcard (Visa, Mastercard of American Express) is sowieso handig om betalingen mee uit te voeren op Paaseiland. Ons advies om naast een creditcard vooral ook voldoende contant geld bij je te hebben als je naar Paaseiland reist. Het handigste is om Amerikaanse dollars mee te nemen, omdat je daar ter plaatse mee kunt betalen. Euro’s kun je ter plaatse eventueel wisselen.

Malaria

De muggen die op Paaseiland voorkomen verspreiden geen malaria. Je hoeft dus geen preventieve tabletten tegen malaria te slikken.

Muggen

Hoewel muggen geen malaria overbrengen op Paaseiland, dien je je wel te beschermen tegen muggenbeten. Er zou een kans bestaan op het overbrengen van andere virussen en infectieziektes zoals zika en dengue (knokkelkoorts). Hoewel de kans niet erg groot is, kun je beter voorkomen dan genezen.

National Park Entrance Fee

Als je de mooiste plekjes van Paaseiland wilt bezoeken dan moet je daar een zogenaamde ‘National Park Entrance Fee’ voor betalen. Het is de enige manier om legaal de verschillende plekken te bezoeken waar de paasbeelden te vinden zijn. Je betaalt deze entreeprijs eenmalig aan het loket op de luchthaven. De prijs voor volwassenen is $ 80,-; kinderen betalen de helft. De pas is geldig voor tien dagen vanaf het eerste gebruik. Er is echter één duidelijke restrictie: per pas mag je Rano Raraku en Orongo slechts één keer bezoeken. Dat wordt door middel van stempels gecontroleerd.

Prijsniveau

Alles is duur op Paaseiland. Dat komt vooral omdat vrijwel alles wat hier gegeten, gedronken of gebruikt wordt geïmporteerd moet worden. Daardoor betaal je voor levensmiddelen aanzienlijk meer dan op het vasteland. Wie de lokale supermarkt bezoekt die zal zich een eerste keer afvragen of de prijzen die vermeld staan wel kloppen. En ja, dat doen ze. Welkom op Paaseiland!

Taal

Spaans is de officiële taal op Paaseiland. Veel van de Rapanui (lokale bewoners) spreken onderling de taal Rapa Nui. Veel mensen die met toeristen te maken krijgen spreken ook wat basis Engels. Met Engels kun je je redelijk goed redden op Paaseiland, maar het is handig als je ook wat Spaans begrijpt en spreekt.

Telefoneren

Je kunt je mobiele telefoon gebruiken op Paaseiland. De vrij hoge beltarieven om vanuit Paaseiland naar Nederland of andere landen te bellen is iets wat veel mensen tegenhoudt. Sommige providers bieden speciale pakketten aan waarbij je goedkoper kunt surfen en bellen in het buitenland. Het zijn niet alleen de kosten die je zullen beperken om te bellen of internetten via het mobiele netwerk. De dekking is een ander probleem. In en direct rond Hanga Roa zul je vaak dekking hebben. Zodra je op andere plekken van Paaseiland komt valt de dekking vaak helemaal weg of is er sprake van een slecht en instabiel bereik. Je merkt dat eigenlijk al zodra je Hanga Roa verlaat. Ook in Hanga Roa zelf is het netwerk niet echt stabiel te noemen.

Tijdsverschil

Op het moment dat je naar Paaseiland reist, krijg je te maken met tijdsverschil. Op Paaseiland hanteren ze (net als elders in Chili) zomertijd en wintertijd. Omdat Chili op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de zomer- en wintertijd tegenovergesteld aan die van Nederland. Omdat de zomertijd op Paaseiland op de tweede zaterdag van augustus begint en op de tweede zondag van mei eindigt, ontstaan er 3 verschillende tijdsverschillen tussen Nederland en Paaseiland.

Van de laatste zondag in oktober tot de laatste zondag in maart is het op Paaseiland 6 uur vroeger.
Van de laatste zondag in maart tot de tweede zondag in mei is het op Paaseiland 7 uur vroeger.
Van de tweede zondag in mei tot de tweede zondag in augustus is het op Paaseiland 8 uur vroeger.
Van de tweede zondag in augustus tot de laatste zondag in oktober is het op Paaseiland 7 uur vroeger.

Het tijdsverschil tussen Paaseiland en het vasteland van Chili bedraagt altijd twee uur. Op Paaseiland is het 2 uur vroeger dan elders in Chili. Op basis van het daglicht zou het tijdsverschil eigenlijk 3 of 4 uur moeten zijn. Het beperken van het tijdsverschil is gedaan om de banken, bedrijven en overheidsinstellingen die veel met het vasteland moeten communiceren tegemoet te komen.