Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Paaseiland op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Een goede reisgids over Chili en/of Paaseiland kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Afval

Men is op Paaseiland zeer bewust met afval bezig. Milieubewustheid is een belangrijk onderwerp voor de inwoners. Zij beseffen heel goed dat men moet proberen het eiland en de omringende oceaan zo schoon mogelijk moet houden. Probeer daarom het gebruik van plastic zoveel mogelijk te beperken. Wat je op zal vallen tijdens je bezoek aan Paaseiland is dat er geen afvalbakken te vinden zijn buiten Hanga Roa en in de natuurparken. Men wordt geacht al het afval mee terug te nemen naar huis of de accommodatie, om het daar bij het afval te deponeren.

Het werkt wel, want wij hebben zelden zwerfafval gezien op Paaseiland.

Afval

Douane en documenten

Om naar Paaseiland te reizen heb je een geldig paspoort nodig. Bij aankomst in Chili moet je paspoort nog tenminste 6 maanden geldig zijn. Een visum is als toerist met een EU-paspoort niet nodig als je niet langer dan 90 dagen verblijft in Chili (incl. Paaseiland).

Omdat de vlucht van Santiago naar  Paaseiland een binnenlandse vlucht is, vindt er bij aankomst op Paaseiland geen paspoortcontrole plaats. Om het felbegeerde stempel van Paaseiland in je paspoort te krijgen moet je op het toerismekantoor in Hanga Roa zijn. Daar kun je het meest gewilde souvenir van Paaseiland in je paspoort gestempeld krijgen. Vroeger kon je deze stempel op het postkantoor bemachtigen, maar dat is dus gewijzigd.

het felbegeerde stempel van Paaseiland in je paspoort

Drinkwater

Vermijd het kraanwater op Paaseiland. In plaats daarvan moet je flessen mineraalwater kopen als drinkwater. Grotere flessen leveren relatief minder afval op.

Drinkwater

Elektriciteit

De netspanning op Paaseiland is 220 volt bij 50Hz. Dat moet voor Nederlandse apparatuur geen probleem opleveren. Omdat de stroom opgewekt wordt door een serie van dieselgeneratoren, kan het voorkomen dat er weleens een onderbrekingen in de stroomlevering op kunnen treden.

Op Paaseiland (en elders in Chili) worden twee soorten stopcontacten gebruikt. De meest voorkomende is type C. Hierin passen stekkers van type C en F, die we in Nederland gebruiken. Een ander type stopcontact is type L. Dit is een stopcontact met 3 ronde gaten in plaats van 2 ronde gaten. Stekkers van type C passen hier meestal wel in, maar voor stekkers type F heb je een reisstekker nodig. Voor geaarde C-stekkers zoals bijvoorbeeld voor een laptop heb je een juiste reisstekker nodig.

Elektriciteit

Excursies reserveren

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten op Paaseiland bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie op Paaseiland.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen op Paaseiland
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours op Paaseiland via GetYourGuide

Fooien

Hoewel het geven van fooien traditioneel geen onderdeel uitmaakt van de Polynesische cultuur, is het geven van fooien inmiddels vrij gebruikelijk op Paaseiland. In een restaurant of bar is een fooi van 10 procent over de eindrekening normaal. Als er bedieningsgeld (‘propina’) op de rekening vermeld staat, is een fooi niet meer nodig. Het mag natuurlijk altijd wel.

Kamermeisjes geef je $ 1 per dag. Die leg je ’s morgen bij het verlaten van je kamer bij voorkeur op het hoofdkussen. Op die manier is er geen twijfel mogelijk over het doel van dit geld. Als een kruier je koffer(s) of tas(ssen) naar je kamer brengt dan is een fooi van $ 1 per koffer of tas op z’n plaats.

Mocht je deelnemen aan een georganiseerde excursie, dan is het vrij normaal om de gids een fooi te geven van ongeveer 10 procent over het bedrag dat je uitgegeven hebt aan de excursie.

Geld

Op veel websites lees je dat er op Paaseiland met twee verschillende valuta’s betaald wordt: de Chileense peso en de Amerikaanse dollar. Dit twee-valuta-systeem is ontstaan vanwege het feit dat veel van het geld dat omgaat op Paaseiland van toeristen afkomstig is. Het betalen met dollars is vooral handig voor cruisepassagiers die Paaseiland aandoen. Als die op iedere bestemming die het cruiseschip aandoet lokale valuta moeten wisselen dan hebben ze aan het eind van hun vakantie een stapel vreemd geld over waar ze niets meer mee kunnen doen.

Een leuke theorie, maar de praktijk is anders. De prijzen staan aangegeven in Chileense pesos en men verwacht eigenlijk ook dat je daarmee betaalt. In het geval dat je met Amerikaanse dollars betaalt dan is de koers niet bepaald gunstig te noemen, waardoor je teveel betaalt.

Sommige winkels en restaurants accepteren ook de euro als betaalmiddel. In dat geval is de wisselkoers vaak nog slechter dan bij de Amerikaanse dollar. Wisselgeld wordt in pesos gegeven, maar liever nog rondt men naar boven af.

wisselkoers

Om aan contant geld te komen op Paaseiland kun je gebruik maken van een paar geldautomaten die er op Paaseiland te vinden zijn. Twee van deze ATM’s accepteren alleen Mastercards om geld mee op te nemen. Een creditcard (Visa, Mastercard of American Express) is sowieso handig om betalingen mee uit te voeren op Paaseiland. Ons advies om naast een creditcard vooral ook voldoende contant geld bij je te hebben als je naar Paaseiland reist. Het handigste is om Amerikaanse dollars mee te nemen, omdat die gemakkelijk te wisselen zijn. Euro’s kun je ter plaatse eventueel wisselen.

Geld

Gezondheidszorg

In Hanga Roa staat een ziekenhuis dat 24 uur per dag geopend is. De beperkte faciliteiten zorgen ervoor dat niet alles hier behandeld kan worden. Je moet het ziekenhuis meer als een uitgebreide medische post zien. Voor meer gecompliceerde gevallen moet je overgevlogen worden naar het vasteland van Chili. Vanwege de vrij hoge kosten die hiermee gemoeid gaan ontkom je er niet aan om een goede reisverzekering met medische dekking af te sluiten als je naar Paaseiland wilt reizen.

Internet

Er zijn op Paaseiland twee manieren om verbinding te maken met het internet: via het mobiele netwerk en via wifi. De eerste optie is meestal duur en de tweede optie is meestal gratis. Beide opties bieden een vrij slechte en instabiele verbinding. Dat komt omdat het hele eiland een beperkte bandbreedte moet delen. Dat zorgt voor een lage snelheid en soms voor het wegvallen van de vetbinding. Buiten Hanga Roa is er amper de mogelijkheid om online te gaan.

Internet

Malaria

De muggen die op Paaseiland voorkomen verspreiden geen malaria. Je hoeft dus geen preventieve tabletten tegen malaria te slikken.

Muggen

Hoewel muggen geen malaria overbrengen op Paaseiland, dien je je wel te beschermen tegen muggenbeten. Er zou een kans bestaan op het overbrengen van andere virussen en infectieziektes zoals zika en dengue (knokkelkoorts). Hoewel de kans niet erg groot is, kun je beter voorkomen dan genezen.

National Park Entrance Fee

Als je de mooiste plekjes van Paaseiland wilt bezoeken dan moet je daar een zogenaamde ‘National Park Entrance Fee’ voor betalen. Het is de enige manier om legaal de verschillende plekken te bezoeken waar de paasbeelden te vinden zijn. Je betaalt deze entreeprijs eenmalig aan het loket op de luchthaven. De prijs voor volwassenen is $ 80,-; kinderen betalen de helft. De pas is geldig voor tien dagen vanaf het eerste gebruik. Er is echter één duidelijke restrictie: per pas mag je Rano Raraku en Orongo slechts één keer bezoeken. Dat wordt door middel van stempels gecontroleerd.

National Park Entrance Fee

Prijsniveau

Alles is duur op Paaseiland. Dat komt vooral omdat vrijwel alles wat hier gegeten, gedronken of gebruikt wordt geïmporteerd moet worden. Daardoor betaal je voor levensmiddelen aanzienlijk meer dan op het vasteland. Wie de lokale supermarkt bezoekt die zal zich een eerste keer afvragen of de prijzen die vermeld staan wel kloppen. En ja, dat doen ze. Welkom op Paaseiland!

Taal

Spaans is de officiële taal op Paaseiland. Veel van de Rapanui (lokale bewoners) spreken onderling de taal Rapa Nui. Veel mensen die met toeristen te maken krijgen spreken ook wat basis Engels. Met Engels kun je je redelijk goed redden op Paaseiland, maar het is handig als je ook wat Spaans begrijpt en spreekt.

Telefoneren

Je kunt je mobiele telefoon gebruiken op Paaseiland. De vrij hoge beltarieven om vanuit Paaseiland naar Nederland of andere landen te bellen is iets wat veel mensen tegenhoudt. Sommige providers bieden speciale pakketten aan waarbij je goedkoper kunt surfen en bellen in het buitenland. Het zijn niet alleen de kosten die je zullen beperken om te bellen of internetten via het mobiele netwerk. De dekking is een ander probleem. In en direct rond Hanga Roa zul je vaak dekking hebben. Zodra je op andere plekken van Paaseiland komt valt de dekking vaak helemaal weg of is er sprake van een slecht en instabiel bereik. Je merkt dat eigenlijk al zodra je Hanga Roa verlaat. Ook in Hanga Roa zelf is het netwerk niet echt stabiel te noemen.

Toiletpapier

Het rioleringssysteem op Paaseiland heeft moeite om toiletpapier te verwerken. Om verstopping te voorkomen dien je gebruikt toiletpapier altijd in de afvalemmers naast het toilet te deponeren.

Toiletpapier

Tijdsverschil

Op het moment dat je naar Paaseiland reist, krijg je te maken met tijdsverschil. Op Paaseiland hanteren ze (net als elders in Chili) zomertijd en wintertijd. Omdat Chili op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de zomer- en wintertijd tegenovergesteld aan die van Nederland. Omdat de zomertijd op Paaseiland op de tweede zaterdag van augustus begint en op de tweede zondag van mei eindigt, ontstaan er 3 verschillende tijdsverschillen tussen Nederland en Paaseiland.

Van de laatste zondag in oktober tot de laatste zondag in maart is het op Paaseiland 6 uur vroeger.
Van de laatste zondag in maart tot de tweede zondag in mei is het op Paaseiland 7 uur vroeger.
Van de tweede zondag in mei tot de tweede zondag in augustus is het op Paaseiland 8 uur vroeger.
Van de tweede zondag in augustus tot de laatste zondag in oktober is het op Paaseiland 7 uur vroeger.

Het tijdsverschil tussen Paaseiland en het vasteland van Chili bedraagt altijd twee uur. Op Paaseiland is het 2 uur vroeger dan elders in Chili. Op basis van het daglicht zou het tijdsverschil eigenlijk 3 of 4 uur moeten zijn. Het beperken van het tijdsverschil is gedaan om de banken, bedrijven en overheidsinstellingen die veel met het vasteland moeten communiceren tegemoet te komen.

Veiligheid

Paaseiland behoort tot de meest veilige reisbestemmingen ter wereld als het gaat om criminaliteit. Diefstal komt weinig voor en voor gewapende overvallen hoef je hier helemaal niet bang te zijn. Wees voor de zekerheid wel oplettend met je geld en dure spullen. Onachtzaamheid kan ervoor zorgen dat je van een buitenstaander een gelegenheidsdief maakt.

De zonkracht vormt een risicofactor. Je verbrandt hier gemakkelijker dan in Nederland. Goed smeren met een zonnebrandmiddel met hoge factor is het advies. Ben je veel buiten, denk dan ook aan een hoofddeksel.

Zorg ervoor dat je bij lange wandelingen voldoende drinkwater bij je hebt. De warmte en het actief bezig zijn zorgen ervoor dat je sneller dorst hebt. Buiten Hanga Roa is het aantal plekken waar je iets te drinken kunt kopen vrij beperkt.

Op een eiland zoals Paaseiland bestaat de kans op een tsunami. Het is geen grote kans, maar je mag de mogelijkheid dat er inderdaad een tsunami voor kan komen niet wegwuiven. Op verschillende plekken op Paaseiland staat door middel van bordjes aangegeven wat de evacuatieroute is. Deze borden zijn in het Spaans (zie foto), maar wel voor iedereen begrijpbaar.

Veiligheid