Paaseiland bezoeken

Wow…. je bent waarschijnlijk één van de gelukkigen die zich aan het oriënteren is op een reis naar Paaseiland en gaat mogelijk de reis naar deze bucketlistbestemming maken. Ben je van plan om Paaseiland te bezoeken en wil je weten hoe het zit met reizen naar Paaseiland, vervoer op Paaseiland, hoe het zit met overnachten en meer goede vakantietips voor deze zeer bijzondere vakantiebestemming? Dan biedt deze pagina over Paaseiland bezoeken jou alle informatie die je zoekt. Voor praktische zaken kun je terecht op de pagina ‘handig om te weten‘.

Reizen naar Paaseiland

Jarenlang was Paaseiland één van de meest geïsoleerde bestemmingen ter wereld. De kortste afstand tot het vasteland van Chili bedraagt 3686 kilometer. Tot 1967 kon je Paaseiland alleen per boot bereiken. Vanwege het ontbreken van veerdiensten was het aantal mogelijkheden om als passagier naar Paaseiland te varen klein. Toerisme bestond daardoor vrijwel niet op het eiland. Dat veranderde toen in 1967 internationaal vliegveld Mataveri geopend werd en de eerste lijndiensten begonnen te vliegen tussen Paaseiland, Papeete (Tahiti) en Santiago de Chili. Tegenwoordig is het vliegtuig vanuit één van deze twee bestemmingen nog steeds de meest gangbare manier om op Paaseiland te komen. Een andere manier is per cruiseschip. In de zomer meren er geregeld cruiseschepen aan bij Hanga Roa. Dit zijn vaak de duurdere cruises, die varen in het Polynesische gebied of een wereldreis maken.

De enige luchtvaartmaatschappij die naar Mataveri International Airport vliegt is Latam. De monopoliepositie van deze Chileense vervoerder zorgt voor vrij hoge tarieven. De belangrijkste reden dat je vrij hoge prijzen betaalt voor vliegtickets naar Paaseiland is de beperkte capaciteit van vluchten. Dat komt omdat vanuit veiligheidsoverwegingen de regel bestaat dat er maar één vliegtuig tegelijkertijd tussen Paaseiland en het punt halverwege de route naar Paaseiland mag vliegen. Dit is omdat een vliegtuig geen uitwijkmogelijkheid in de buurt heeft in het geval er problemen zijn. Terugvliegen is geen optie meer zodra het vliegtuig over de helft is.

Latam Chile vliegt ongeveer twaalf keer per week tussen Santiago en Paaseiland en één tot twee keer per week tussen Tahiti en Paaseiland. Dat doen ze met een langhaul toestel: de Boeing 787 Dreamliner. Ruim vooraf reserveren kan de prijzen voor vliegtickets nog enigszins drukken. In het hoogseizoen betaal je gemakkelijk meer dan duizend euro voor een retourticket.

Reizen naar Paaseiland

Let goed op bij het boeken van een vliegticket

Vanwege de monopoliepositie van Latam op de vliegroutes naar Paaseiland, zul je in veel gevallen een los vliegticket moeten kopen of een vliegticket kopen bij een luchtvaartmaatschappij die een alliantie heeft met Latam. In dat geval heb je meestal te maken met drie keer overstappen (tenminste twee keer) en een lang reisschema. Wie een reis naar Paaseiland combineert met een rondreis naar het vasteland van Chili of een stedentrip naar Santiago die zal vaker een los vliegticket naar Paaseiland aanschaffen.

Tijdens de zoektocht naar tickets zal het je mogelijk opvallen dat er enorme prijsverschillen per vlucht maar ook per aanbieder voorkomen. De ondoorzichtigheid van de vliegtarieven maken het er niet altijd gemakkelijker op om een juiste keuze te maken. Soms betaal je voor een economyclass ticket meer dan 1000 euro, terwijl je voor dezelfde dag of week ook businessclasstickets kunt vinden die rond diezelfde prijs uitkomen.Dat kan twee oorzaken hebben. De kans bestaat dat de goedkopere boekingsklassen in economy class op zijn en in de normaliter duurdere business class nog wel beschikbaar zijn. Het kan ook te maken hebben met de ticketvoorwaarden. En laat dat nou een valkuil zijn. In die voorwaarden, die vaak lastig of bijna niet te vinden zijn tijdens het boeken, staan bepalingen zoals de wijzigbaarheid van een ticket en of je en ticket kosteloos kunt annuleren of niet. Een ‘gemene’ voorwaarde die erin kan staan is dat er een bepaald tarief alleen maar boekbaar is voor houders van een Chileens paspoort. Wil je uiteindelijk in Santiago aan boord gaan en je hebt geen paspoort uit Chili dan bestaat de kans dat je het tariefverschil bij moet betalen. Dat kan om een flinke som geld gaan. In het ergste geval weigeren ze je aan boord omdat je niet aan de ticketvoorwaarden voldoet.

vlucht naar Paaseiland

Voorwaarden om naar Paaseiland te mogen reizen

Sinds augustus 2018 zijn er een aantal regels in het leven geroepen voor het bezoeken van Paaseiland. Met het invoeren van ‘wet 21.070’ wordt het reizen naar Paaseiland gereguleerd. Dat is ingevoerd om dit bijzondere territorium te beschermen tegen de impact van massatoerisme. Zo is het maximumverblijf beperkt tot 30 dagen. Daarnaast moet je in staat zijn om een retourticket te kunnen tonen of een bevestigde doorvlucht. Er zijn mensen die van Papeete (Tahiti) naar Paaseiland vliegen en daarna doorreizen naar Santiago de Chile. Andersom kan natuurlijk ook. Daarnaast moet je voor vertrek naar Paaseiland het online registratieformulier invullen. Dat kan vanaf ongeveer twintig dagen voor vertrek naar Paaseiland. Zonder deze registratie mag je niet naar Paaseiland vertrekken.

Op het registratieformulier moet je aangeven in welke accommodatie je slaapt. Die moet voorkomen in de voorkeuzelijst die in het formulier verwerkt zit. Dit zijn de zogenaamde bij SERNATUR geregistreerde hotels, appartementen en B&B’s. Let daar goed op als je je accommodatie boekt. Komt deze niet in de lijst voor, dan kun je niet afreizen naar Paaseiland. Op de bonnefooi reizen en ter plaatse een accommodatie zoeken is door de nieuwe regels niet meer mogelijk.

Voorwaarden om naar Paaseiland te mogen reizen

Overnachten op Paaseiland

Als je naar Paaseiland reist, moet je ergens overnachten. In het geval dat je een rondreis Chili geboekt hebt bij een reisorganisatie waarbij Paaseiland inbegrepen is, dan zal de accommodatie door de touroperator geregeld worden. In alle andere gevallen moet je zelf je accommodatie regelen. Die liggen op Paaseiland vrijwel allemaal in en rond Hanga Roa, wat de enige echte plaats is op het eiland. Buiten de ‘stad’ is er amper sprake van bewoning of van toeristische verblijfplaatsen. Daar zijn enkele bijzondere uitzonderingen op, zoals de sfeervolle in de natuur gelegen Lemu Lodge Vaihu. Je zit hier recht tegenover het nationaal park in een prachtige lodge. Eten kan in het bijbehorende restaurant.

Wie van luxe houdt en een optimale Paaseilandbeleving wil ervaren is er het Explora Rapa Nui all-inclusive resort. Denk hierbij vooral niet aan de grootschalige vakantieresorts zoals je die aan de Middellandse Zee en in het Caribisch gebied ziet. Nee, dit is een kleinschalige accommodatie van wereldklasse, waarbij de prachtige kamers zo aangelegd zijn dat ze een adembenemend uitzicht hebben op het wijdse groene landschap of op de oceaan. Bij het all-inclusive concept horen niet alleen de maaltijden en drankjes, maar ook een twintigtal excursies waaraan je deel kunt nemen. Denk aan het bezoeken van archeologische vindplaatsen, snorkelexcursies en exclusieve wandeltochten. Dit is absoluut geen goedkoop hotel, maar wel het allerbeste dat je op Paaseiland zult vinden.

Cabañas Anavai Rapa Nui

Voor de andere accommodaties ben je vooral aangewezen op Hanga Roa. Hier vind je een goede mix aan verschillende accommodaties. Gelukkig wordt het landschap hier niet ontsierd door grote hotelcomplexen. Kleinschaligheid is de standaard en de hotels die wat groter zijn, zijn op zo’n manier gebouwd dat je ze amper ziet. Echt grote resorts zul je in Hanga Roa (gelukkig) tevergeefs zoeken. Tussen het aanbod in Hanga Roa zijn er twee plekken die we specifiek aan durven te bevelen. De eerste is Cabañas Anavai Rapa Nui. Deze bungalows zijn geschikt voor maximaal 6 tot 7 personen en liggen aan de kust, waarbij de meesten een direct wijds uitzicht op zee hebben. Qua locatie zit je hier perfect: het populairste uitzichtpunt tijdens de zonsondergang, Ahu Tahai, ligt op ongeveer honderd meter van de accommodatie. Deze zeven paasbeelden behoren tot de meest populaire bezienswaardigheden van Paaseiland.

Onze persoonlijke favoriet op Paaseiland is Hotel Boutique La Perouse. Dit kleine boetiekhotel biedt je alles wat je nodig hebt tijdens je verblijf op Paaseiland: sfeervolle comfortabele kamers, een geweldige ligging en een heerlijk ontbijt in de ochtend. Het centrum van Hanga Roa ligt op twee minuten lopen. Goede restaurants liggen om de hoek en vanaf het terras van La Perouse kijk je uit over de Stille Oceaan.

Hotel Boutique La Perouse

Schaf de Nationaal Park pas aan

Er is vrijwel niemand die Paaseiland bezoekt zonder de verschillende plekken te bezoeken waar de moai (paasbeelden) staan. Sommige plekken kun je vrij bezoeken, maar veel locaties behoren tot het nationaal park van Paaseiland. Om daar toegang tot te krijgen moet je een pas kopen. Dat doe je op de luchthaven. Bij aankomst vind je aan de linkerkant, nog voor de bagageband, een hotel loketje waar je voor 80 Amerikaanse dollars de Rapa Nui National Park pass aan kunt schaffen. Dat kan alleen maar met contant geld.

Met deze pas krijg je toegang tot alle plekken die tot het nationale park behoren. Er zijn twee locaties waar je slechts één keer naar binnen mag: het oude dorp Orongo en de vulkan Raraku, die als werkplaats gezien wordt waar de paasbeelden uit de vulkaan gehakt werden. Door middel van stempels wordt gecontroleerd of je ergens al een keer eerder binnen bent geweest.

nationaal park pas

Eten en drinken

Lekker eten en drinken is voor veel mensen belangrijk tijdens een vakantie. Wie naar Paaseiland reist zal dat niet specifiek doen voor de culinaire beleving, maar het is wel fijn om een beetje vooraf te weten wat je kunt verwachten op dit gebied. Goed om te weten is dat veel levensmiddelen geïmporteerd moeten worden op Paaseiland. Dat zorgt ervoor dat de prijzen hoger liggen dan op het vasteland van Chili en zeker hoger liggen dan wat we in Nederland gewend zijn. Het aanbod van lokale producten is vrij beperkt. Er worden wat vruchten geteeld, zoals ananas en papaya. Een belangrijk onderdeel in de dagelijks voeding op Paaseiland bestaat uit vis. Op Paaseiland wordt op grote schaal vis (en schaaldieren) gegeten. De prijzen voor alles wat uit zee komt zijn relatief laag. Zo betaal je voor een tonijnsteak relatief lage prijzen, maar kost een simpele portie friet als bijgerecht relatief veel.

tonijnsteak

Wie lekker, gezond en betaalbaar wil eten die kiest vooral voor visgerechten. Vlees als proteïnebron is vaak wat duurder. Vaak wordt er als bijgerecht rijst of zoete aardappel aangeboden in plaats van gerechten die gebaseerd zijn op normale aardappelen. Op Paaseiland zijn pizza’s, sushi en hamburgers redelijk populair. Eerlijkheidshalve moeten we zeggen dat het gemiddelde niveau van de sushi op Paaseiland lager ligt dan wat we op veel andere bestemmingen ervaren. Vaak zijn de ingrediënten vrij eenzijdig en klopt de verhouding rijst tot de andere vulling niet.

sushi

Een Chileens gerecht dat lekker, gezond en relatief betaalbaar is, is ceviche. Dit is een schotel van rauwe vis die gemarineerd wordt met citroen of limoen. Vaak worden er stukjes ui, peper, zout en verse kruiden zoals dille aan toegevoegd. Er kunnen verschillende vissoorten gebruikt worden voor ceviche. Tonijn, die lokaal gevangen wordt, is een veelgebruikte vis voor ceviche.

ceviche

Qua drank zie je dat er een redelijk aanbod is van verschillende dranken. Op Paaseiland kun je de dag beginnen met een goede kop koffie, thee of lekkere verse vruchtensappen. Ananassap is vrij geliefd, omdat dat gemaakt kan worden van lokale ananassen. Het leidingwater op Paaseiland kun je beter niet als drinkwater gebruiken.

Op Paaseiland is er een vrij grote verscheidenheid aan frisdranken te koop. Denk aan bekende merken zoals Coca Cola en Fanta, maar ook allerlei variaties op Aloe Vera drankjes, bijvoorbeeld met smaken zoals aardbei, mango of watermeloen. Een lekkerder en gezonder alternatief voor de frisdranken is vers vruchtensap of limonade. Onze favoriet die je op vrij veel plekken kunt krijgen is verse limonade met munt en gember. De verse sapjes en limonades zijn wat duurder dan de fabrieksdranken.

verse limonade met munt en gember

Wie van alcoholische dranken houdt die kan naast de het gangbare assortiment kiezen voor Chileense wijnen of voor een ‘pisco sour’. Dit is een op basis van pisco gemaakte cocktail die vooral in Peru en Chili gedronken wordt. Het drankje is zoetzuur en daardoor vrij verfrissend.

pisco sour

Bierliefhebbers kunnen kiezen uit internationale bieren zoals Heineken en Stella Artois, Chileense bieren zoals Escudo en Cristal of lokaal gebrouwen bieren zoals Mahina en Taina. Bier is op Paaseiland wat duurder dan frisdrank, maar zeker schappelijk geprijsd. Denk aan vanaf-prijzen van ongeveer drie euro.

Taina

Vervoer op Paaseiland

Het aantal mogelijkheden om je binnen Paaseiland te verplaatsen is beperkt. Er rijden geen trams, treinen, metro’s of bussen. Dan blijven er weinig opties over. Vanwege de beperkte oppervlakte van Paaseiland kun je sommige delen wandelend doen. Zeker als je in de buurt van Hanga Roa blijft en een goede conditie hebt, kun je redelijk wat dingen te voet ondernemen. Een andere optie is een huurfiets. Houd er dan wel rekening mee dat Paaseiland niet vlak is en dat je soms tegen een helling op zult moeten fietsen.

Gemotoriseerd Paaseiland ontdekken is de gemakkelijkste optie. Zo kun je georganiseerde excursies boeken waarbij je je helemaal niet druk hoeft te maken over het transport. Dat wordt in dat geval geregeld. Goedkoop zijn dit soort excursies helaas niet. Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van taxi’s. De taxi’s op Paaseiland rijden op basis van prijsafspraken. Hoeveel je exact betaalt hangt af van de route en je onderhandelingstechnieken. Onthoud maar dat een taxirit altijd vrij duur is op Paaseiland.

Voor transport van de luchthaven (en terug) moet je kijken of je die via de accommodatie waar je overnacht een transfer kunt regelen. Dat is vaak goedkoper en handiger dan een taxi pakken zodra je op het vliegveld gearriveerd bent.

De laatste optie is het huren van een auto. Op die manier ben je volledig flexibel qua vervoer op het eiland. Het aantal wegen is beperkt en de wegen zitten vrij vol met gaten. Niet alle wegen zijn verhard. De meest verhuurde auto’s zijn daarom SUV’s en pick-ups. De autohuurprijzen zijn niet mals als je ze vergelijkt met huurauto’s op andere eilanden. Op Paaseiland worden auto’s (en scooters en quads) verhuurd door locale bedrijven, waarvan de twee bekendste aan de hoofdweg van Hanga Roa liggen: Oceanic Rent a Car en Insular Rent a Car. De dagprijs begint zo rond de 60 euro voor een Jimny. Deze kleine jeep is vrij spartaans. Dan drukken we ons nog voorzichtig uit. Voor enkele tientjes extra heb je een grotere jeep. De staat van de auto’s varieert. Sommige huurauto’s zitten vol butsen en krassen.

huurauto

Wil je een auto huren op Paaseiland? Houd dan rekening met de volgende zaken:

– Huurauto’s kun je alleen maar rechtstreeks bij de verhuurder regelen. De bevestiging wil weleens een dag of langer op zich laten wachten.
– Men kent op Paaseiland geen autoverzekering. Ook geen basisverzekering. Je moet iedere schade zelf betalen.
– De wegen zijn matig op Paaseiland. De geasfalteerde wegen kennen aardig wat kuilen.
– Het is aan te raden om een internationaal rijbewijs mee te nemen. Die kun je in Nederland halen bij de ANWB.

De prijzen voor brandstof liggen op Paaseiland lager dan in Nederland. Er zijn slechts twee tankstations, die beiden bij de luchthaven liggen.

brandstof