Paaseiland bezoeken

Wow…. je bent waarschijnlijk één van de gelukkigen die zich aan het oriënteren is op een reis naar Paaseiland en gaat mogelijk de reis naar deze bucketlistbestemming maken. Ben je van plan om Paaseiland te bezoeken en wil je weten hoe het zit met reizen naar Paaseiland, vervoer op Paaseiland, hoe het zit met overnachten en meer goede vakantietips voor deze zeer bijzondere vakantiebestemming? Dan biedt deze pagina over Paaseiland bezoeken jou alle informatie die je zoekt. Voor praktische zaken kun je terecht op de pagina ‘handig om te weten‘.

Reizen naar Paaseiland

Jarenlang was Paaseiland één van de meest geïsoleerde bestemmingen ter wereld. De kortste afstand tot het vasteland van Chili bedraagt 3686 kilometer. Tot 1967 kon je Paaseiland alleen per boot bereiken. Vanwege het ontbreken van veerdiensten was het aantal mogelijkheden om als passagier naar Paaseiland te varen klein. Toerisme bestond daardoor vrijwel niet op het eiland. Dat veranderde toen in 1967 internationaal vliegveld Mataveri geopend werd en de eerste lijndiensten begonnen te vliegen tussen Paaseiland, Papeete (Tahiti) en Santiago de Chili. Heden ten dage is het vliegtuig vanuit één van deze twee bestemmingen nog steeds de enige gangbare manier om op Paaseiland te komen.

De enige luchtvaartmaatschappij die naar Mataveri International Airport vliegt is Latam. De monopoliepositie van deze Chileense vervoerder zorgt voor vrij hoge tarieven. De belangrijkste reden dat je vrij hoge prijzen betaalt voor vliegtickets naar Paaseiland is de beperkte capaciteit van vluchten. Dat komt omdat vanuit veiligheidsoverwegingen de regel bestaat dat er maar één vliegtuig tegelijkertijd tussen Paaseiland en het punt halverwege de route naar Paaseiland mag vliegen. Dit is omdat een vliegtuig geen uitwijkmogelijkheid in de buurt heeft in het geval er problemen zijn. Terugvliegen is geen optie meer zodra het vliegtuig over de helft is.

Latam Chile vliegt ongeveer vier keer per week tussen Santiago en Paaseiland en twee keer per week tussen Tahiti en Paaseiland. Ruim vooraf reserveren kan de prijzen voor vliegtickets nog enigszins drukken. In het hoogseizoen betaal je gemakkelijk meer dan duizend euro voor een retourticket.