Paaseiland bezoeken

Wow…. je bent waarschijnlijk één van de gelukkigen die zich aan het oriënteren is op een reis naar Paaseiland en gaat mogelijk de reis naar deze bucketlistbestemming maken. Ben je van plan om Paaseiland te bezoeken en wil je weten hoe het zit met reizen naar Paaseiland, vervoer op Paaseiland, hoe het zit met overnachten en meer goede vakantietips voor deze zeer bijzondere vakantiebestemming? Dan biedt deze pagina over Paaseiland bezoeken jou alle informatie die je zoekt. Voor praktische zaken kun je terecht op de pagina ‘handig om te weten‘.

Reizen naar Paaseiland

Jarenlang was Paaseiland één van de meest geïsoleerde bestemmingen ter wereld. De kortste afstand tot het vasteland van Chili bedraagt 3686 kilometer. Tot 1967 kon je Paaseiland alleen per boot bereiken. Vanwege het ontbreken van veerdiensten was het aantal mogelijkheden om als passagier naar Paaseiland te varen klein. Toerisme bestond daardoor vrijwel niet op het eiland. Dat veranderde toen in 1967 internationaal vliegveld Mataveri geopend werd en de eerste lijndiensten begonnen te vliegen tussen Paaseiland, Papeete (Tahiti) en Santiago de Chili. Tegenwoordig is het vliegtuig vanuit één van deze twee bestemmingen nog steeds de meest gangbare manier om op Paaseiland te komen. Een andere manier is per cruiseschip. In de zomer meren er geregeld cruiseschepen aan bij Hanga Roa. Dit zijn vaak de duurdere cruises, die varen in het Polynesische gebied of een wereldreis maken.

De enige luchtvaartmaatschappij die naar Mataveri International Airport vliegt is Latam. De monopoliepositie van deze Chileense vervoerder zorgt voor vrij hoge tarieven. De belangrijkste reden dat je vrij hoge prijzen betaalt voor vliegtickets naar Paaseiland is de beperkte capaciteit van vluchten. Dat komt omdat vanuit veiligheidsoverwegingen de regel bestaat dat er maar één vliegtuig tegelijkertijd tussen Paaseiland en het punt halverwege de route naar Paaseiland mag vliegen. Dit is omdat een vliegtuig geen uitwijkmogelijkheid in de buurt heeft in het geval er problemen zijn. Terugvliegen is geen optie meer zodra het vliegtuig over de helft is.

Latam Chile vliegt ongeveer twaalf keer per week tussen Santiago en Paaseiland en één tot twee keer per week tussen Tahiti en Paaseiland. Dat doen ze met een langhaul toestel: de Boeing 787 Dreamliner. Ruim vooraf reserveren kan de prijzen voor vliegtickets nog enigszins drukken. In het hoogseizoen betaal je gemakkelijk meer dan duizend euro voor een retourticket.

Let goed op bij het boeken van een vliegticket

Vanwege de monopoliepositie van Latam op de vliegroutes naar Paaseiland, zul je in veel gevallen een los vliegticket moeten kopen of een vliegticket kopen bij een luchtvaartmaatschappij die een alliantie heeft met Latam. In dat geval heb je meestal te maken met drie keer overstappen (tenminste twee keer) en een lang reisschema. Wie een reis naar Paaseiland combineert met een rondreis naar het vasteland van Chili of een stedentrip naar Santiago die zal vaker een los vliegticket naar Paaseiland aanschaffen.

Tijdens de zoektocht naar tickets zal het je mogelijk opvallen dat er enorme prijsverschillen per vlucht maar ook per aanbieder voorkomen. De ondoorzichtigheid van de vliegtarieven maken het er niet altijd gemakkelijker op om een juiste keuze te maken. Soms betaal je voor een economyclass ticket meer dan 1000 euro, terwijl je voor dezelfde dag of week ook businessclasstickets kunt vinden die rond diezelfde prijs uitkomen.Dat kan twee oorzaken hebben. De kans bestaat dat de goedkopere boekingsklassen in economy class op zijn en in de normaliter duurdere business class nog wel beschikbaar zijn. Het kan ook te maken hebben met de ticketvoorwaarden. En laat dat nou een valkuil zijn. In die voorwaarden, die vaak lastig of bijna niet te vinden zijn tijdens het boeken, staan bepalingen zoals de wijzigbaarheid van een ticket en of je en ticket kosteloos kunt annuleren of niet. Een ‘gemene’ voorwaarde die erin kan staan is dat er een bepaald tarief alleen maar boekbaar is voor houders van een Chileens paspoort. Wil je uiteindelijk in Santiago aan boord gaan en je hebt geen paspoort uit Chili dan bestaat de kans dat je het tariefverschil bij moet betalen. Dat kan om een flinke som geld gaan. In het ergste geval weigeren ze je aan boord omdat je niet aan de ticketvoorwaarden voldoet.

Voorwaarden om naar Paaseiland te mogen reizen

Sinds augustus 2018 zijn er een aantal regels in het leven geroepen voor het bezoeken van Paaseiland. Met het invoeren van ‘wet 21.070’ wordt het reizen naar Paaseiland gereguleerd. Dat is ingevoerd om dit bijzondere territorium te beschermen tegen de impact van massatoerisme. Zo is het maximumverblijf beperkt tot 30 dagen. Daarnaast moet je in staat zijn om een retourticket te kunnen tonen of een bevestigde doorvlucht. Er zijn mensen die van Papeete (Tahiti) naar Paaseiland vliegen en daarna doorreizen naar Santiago de Chile. Andersom kan natuurlijk ook. Daarnaast moet je voor vertrek naar Paaseiland het online registratieformulier invullen. Dat kan vanaf ongeveer twintig dagen voor vertrek naar Paaseiland. Zonder deze registratie mag je niet naar Paaseiland vertrekken.

Op het registratieformulier moet je aangeven in welke accommodatie je slaapt. Die moet voorkomen in de voorkeuzelijst die in het formulier verwerkt zit. Dit zijn de zogenaamde bij SERNATUR geregistreerde hotels, appartementen en B&B’s. Let daar goed op als je je accommodatie boekt. Komt deze niet in de lijst voor, dan kun je niet afreizen naar Paaseiland. Op de bonnefooi reizen en ter plaatse een accommodatie zoeken is door de nieuwe regels niet meer mogelijk.

Overnachten op Paaseiland

Als je naar Paaseiland reist, moet je ergens overnachten. In het geval dat je een rondreis Chili geboekt hebt bij een reisorganisatie waarbij Paaseiland inbegrepen is, dan zal de accommodatie door de touroperator geregeld worden. In alle andere gevallen moet je zelf je accommodatie regelen. Die liggen op Paaseiland vrijwel allemaal in en rond Hanga Roa, wat de enige echte plaats is op het eiland. Buiten de ‘stad’ is er amper sprake van bewoning of van toeristische verblijfplaatsen. Daar zijn enkele bijzondere uitzonderingen op, zoals de sfeervolle in de natuur gelegen Lemu Lodge Vaihu. Je zit hier recht tegenover het nationaal park in een prachtige lodge. Eten kan in het bijbehorende restaurant.

Wie van luxe houdt en een optimale Paaseilandbeleving wil ervaren is er het Explora Rapa Nui all-inclusive resort. Denk hierbij vooral niet aan de grootschalige vakantieresorts zoals je die aan de Middellandse Zee en in het Caribisch gebied ziet. Nee, dit is een kleinschalige accommodatie van wereldklasse, waarbij de prachtige kamers zo aangelegd zijn dat ze een adembenemend uitzicht hebben op het wijdse groene landschap of op de oceaan. Bij het all-inclusive concept horen niet alleen de maaltijden en drankjes, maar ook een twintigtal excursies waaraan je deel kunt nemen. Denk aan het bezoeken van archeologische vindplaatsen, snorkelexcursies en exclusieve wandeltochten. Dit is absoluut geen goedkoop hotel, maar wel het allerbeste dat je op Paaseiland zult vinden.

Voor de andere accommodaties ben je vooral aangewezen op Hanga Roa. Hier vind je een goede mix aan verschillende accommodaties. Gelukkig wordt het landschap hier niet ontsierd door grote hotelcomplexen. Kleinschaligheid is de standaard en de hotels die wat groter zijn, zijn op zo’n manier gebouwd dat je ze amper ziet. Echt grote resorts zul je in Hanga Roa (gelukkig) tevergeefs zoeken. Tussen het aanbod in Hanga Roa zijn er twee plekken die we specifiek aan durven te bevelen. De eerste is Cabañas Anavai Rapa Nui. Deze bungalows zijn geschikt voor maximaal 6 tot 7 personen en liggen aan de kust, waarbij de meesten een direct wijds uitzicht op zee hebben. Qua locatie zit je hier perfect: het populairste uitzichtpunt tijdens de zonsondergang, Ahu Tahai, ligt op ongeveer honderd meter van de accommodatie. Deze zeven paasbeelden behoren tot de meest populaire bezienswaardigheden van Paaseiland.

Onze persoonlijke favoriet op Paaseiland is Hotel Boutique La Perouse. Dit kleine boetiekhotel biedt je alles wat je nodig hebt tijdens je verblijf op Paaseiland: sfeervolle comfortabele kamers, een geweldige ligging en een heerlijk ontbijt in de ochtend. Het centrum van Hanga Roa ligt op twee minuten lopen. Goede restaurants liggen om de hoek en vanaf het terras van La Perouse kijk je uit over de Stille Oceaan.

Schaf de Nationaal Park pas aan

Er is vrijwel niemand die Paaseiland bezoekt zonder de verschillende plekken te bezoeken waar de moai (paasbeelden) staan. Sommige plekken kun je vrij bezoeken, maar veel locaties behoren tot het nationaal park van Paaseiland. Om daar toegang tot te krijgen moet je een pas kopen. Dat doe je op de luchthaven. Bij aankomst vind je aan de linkerkant, nog voor de bagageband, een hotel loketje waar je voor 80 Amerikaanse dollars de Rapa Nui National Park pass aan kunt schaffen. Dat kan alleen maar met contant geld.

Met deze pas krijg je toegang tot alle plekken die tot het nationale park behoren. Er zijn twee locaties waar je slechts één keer naar binnen mag: het oude dorp Orongo en de vulkan Raraku, die als werkplaats gezien wordt waar de paasbeelden uit de vulkaan gehakt werden. Door middel van stempels wordt gecontroleerd of je ergens al een keer eerder binnen bent geweest.

nationaal park pas