Het weer is een belangrijke factor voor reizen in het algemeen. Dat geldt voor heel veel bestemmingen en Paaseiland is daar geen uitzondering op. Natuurlijk zien foto’s van de moai (de paasbeelden) er veel mooier uit bij een hoofdzakelijk blauwe lucht. En wie gaat er graag wandelen op het moment dat de regen met bakken uit de lucht komt? In het geval van Paaseiland is het weer mede bepalend voor de gehele beleving. Je zult je tijdens je vakantie op Paaseiland vooral in de buitenlucht gaan begeven.
Omdat Paaseiland op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen tegenovergesteld aan die van ons. Tijdens onze koele winter begeef je je op Paaseiland in de warme zomer. Op het moment dat we in Europa van de zomerzon kunnen genieten, breekt op Paaseiland de winter aan. Je mag het woord winter hier vertalen naar ‘de koelere periode’, want echt koud wordt het niet op Paaseiland. Je kunt hier een eeuwigheid wachten totdat er een keer sneeuw valt of nachtvorst voorkomt. Dat komt door het vochtige subtropische klimaat dat duidelijk beïnvloed wordt door het relatief warme oceaanwater waar Paaseiland mee omringd is.
Op Paaseiland heersen altijd lente-achtige tot zomerse temperaturen. In de periode juni tot en met oktober is het wat koeler. Je mag dan gemiddeld rekenen op maximumtemperaturen van 18 tot 23 graden Celsius en minima die gemiddeld enkele graden onder de twintig graden duiken. Vanaf november stijgen de temperaturen om in de eerste drie maanden van het jaar de hoogste waardes te bereiken. De maxima liggen dan gemiddeld tussen de 24 en 26 graden. De wind kan soms enigszins voor verkoeling zorgen. De vrij hoge relatieve luchtvochtigheid kan aan de andere kant zorgen voor een hogere gevoelstemperatuur.
Wat je vooral in de zomer ervaart, is dat de gevoelstemperatuur op Paaseiland vaak hoger ligt dan de daadwerkelijke temperatuur. Dat wordt vooral veroorzaakt door de vrij hoge relatieve luchtvochtigheid. Met name mensen die gemakkelijk transpireren zullen merken dat tijdens de zomerse dagen op Paaseiland het zweet uit kan breken. Ter vergelijking: na een paar dagen in Santiago de Chile, waar het 32 graden was bij een relatieve luchtvochtigheid van 25 tot 30%, ervoeren wij het op Paaseiland als minstens net zo warm, terwijl het daar ongeveer 26 graden was. Met een luchtvochtigheid van ongeveer 80 tot 90 procent voelde het daar benauwder aan.
Wie houdt er niet van een lekker zonnetje tijdens zijn/haar vakantie? Op Paaseiland laat de zon zich geregeld zien. Met op jaarbasis ongeveer 2500-2600 millimeter aan zonneschijn is deze bestemming niet slecht bedeeld. Januari is zowel in absoluut aantal uren als relatief gezien de zonnigste maand van het jaar. De maanden juni en juli zijn het somberst, maar zelfs dan mag je nog rekenen op gemiddeld 4 tot 5 uur per dag dat de zon zichtbaar is. Als je naar Paaseiland reist, houd er dan rekening mee dat de zonkracht sterker is dan in Nederland. Vooral tijdens de lokale zomer is de zon dan erg fel. Dat betekent voldoende smeren met een beschermend middel, bij voorkeur met een hoge factor.
Paaseiland is een bestemming waar het geregeld regent. Op jaarbasis moet je rekening houden met gemiddeld 1000 tot 1400 millimeter. Er kunnen jaren voorkomen die natter of juist droger zijn. De neerslag valt redelijk verspreid over het jaar. De zomer is iets droger: de maanden november tot en met februari kennen minder buien dan de andere maanden. April en mei zijn op hun beurt weer wat natter. Van een echt regenseizoen kun je niet spreken. Daarvoor zijn de hoeveelheden te beperkt. Met orkanen (ook wel cyclonen genoemd) krijg je op Paaseiland niet te maken. Het eiland ligt buiten het gebied waar dergelijke zware tropische stormen voorkomen.
Met een oppervlakte van 163 km2 is Paaseiland niet groot. Toch kan er op een zelfde moment een flink verschil zijn in het weerbeeld binnen het eiland. Zo kan het zijn dat je in het zonnetje staat te genieten van het uitzicht vanaf de kraterrand van vulkaan Rano Kau en dat je de regen enkele kilometers verderop ziet vallen.
Op de website www.klimaatinfo.nl kun je uitgebreide klimaatinfo terugvinden van Paaseiland. Zo kun je de maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, hoeveelheden neerslag, aantal uren zonneschijn en indien van toepassing de zeewatertemperatuur zien van Paaseiland. Daarnaast maakt de site ook inzichtelijk hoe groot de kans is op warm weer, winters weer, langdurige neerslag of op zonnige weer.
Bekijk de klimaatinfo Paaseiland